top of page
  • Writer's pictureJakub Dvořák

Cveće kao deo enterijera - povratak prirodi

Ako se upravo nalazite u procesu uređenja svog novog stana ili prostorije, no već su namešteni, ali nešto im nedostaje i razmišljate kako ih osvežiti, možda su upravo sobne biljke pravi izbor za vas. U ovom blogu bavićemo se korišćenjem biljaka u uređenju enterijera.


Kako poslednjih godina možete primetiti u modernim restoranima, prodavnicama, kancelarijama, poslovnim prostorima ili domovima, korišćenje biljaka u unutrašnjem uređenju postaje sve popularnije. Biljke su više od trenda, i ne samo da čine prostor privlačnijim i življim, već imaju veliku ulogu za ljudsko zdravlje. Istraživanja su pokazala da sobne biljke smanjuju nivo zagađenja vazduha u prostoriji i ublažavaju stres.

Květy jako součást interiéru

Zdravstvene prednosti biljaka


Glavne prednosti biljaka u zatvorenim prostorima su, između ostalog, i to što pomažu pri smanjenju anksioznosti i stresa. Njihova prisutnost takođe pomaže u smanjenju krvnog pritiska, zahvaljujući njima se osećamo mirnije i uravnoteženije.


Naredna prednost određenih biljaka u unutrašnjem uređenju, smeštenih u spavaćoj sobi, je poboljšanje sna, upravo zato što oslobađaju kiseonik tokom noći. Biljke takođe filtriraju i pročišćavaju vazduh, povećavajući vlažnost u prostoriji i smanjujući pojavu prašine, čime omogućavaju lakše disanje i pomažu u borbi protiv alergija ili čak prehlada.


Biljke u prostoriji takođe pomažu pri boljoj koncentraciji, kreativnosti, pamćenju i naravno boljem raspoloženju, čime povećavaju našu produktivnost!


Upotreba biljaka u dizajnu enterijera


Ukratko smo naveli neke od zdravstvenih prednosti biljaka, ali šta je sa dizajnom? Biljke su stotianma godina smatrane luksuzom kojeg su si mogle priuštiti samo bogate porodice. Danas su relativno jeftine i predstavljaju jedan od najefikasnijih dizajnerskih alata za ukrašavanje i poboljšanje izgleda enterijera. Ipak, često su zanemarene, a njihova odsutnost u nekim prostorijama može stvoriti neugodan osjećaj hladnoće.

Cveće u kupatilu
Kupatilo sa cvećem

Šta čini biljke tako važnim elementom u ukrašavanju naših domova? One sjajno obavljaju posao kada je u pitanju dodavanje živih boja, različitih oblika i jedinstvenih tekstura u prostoru. Odličan su alat za povezivanje elemenata, pomažući nam da istaknemo pozitivne aspekte prostorije, ili čak prikrijemo nedostatke, ili da podelimo prostoriju na različite zone. Takođe, unose ravnotežu u prostor i pozitivno utiču na stvaranje jedinstvenog karaktera prostorije!


Sada kada razumemo zašto su biljke važan faktor u uređenju enterijera i zašto se o njima razmišlja već kod samog arhitektonskog projektiranja, možemo se osvrnuti i na pitanje gde bi biljke trebale da se

koriste. Kratko i jasno: u svakoj prostoriji bi trebalo da bude barem jedna biljka ili jedan cvet. Međutim, postoje neka osnovna područja gde bi se biljke trebale nalaziti: u praznim uglovima, na jednostavnim belim zidovima, na policama, na stolovima i stolićima (od kuhinjskih, čajnih pa sve do radnih stolova), ili čak u kupatilu.

Analiza prostora


Za početak je najbolje malo promisliti i napraviti analizu prostora, te stvoriti sliku o najboljem i najslabijem mestu u prostoriji. Promatrajte delove prostorije i razmislite koji bi deo trebalo osvetliti, ublažiti ili popuniti. Pogledajte prostor iz više uglova, to će vam sigurno pomoći da odaberete najbolje mesto za uređenje.


Cveće kao deo enterijera
Soba ukrašena cvećem

Istovremeno dok analizirate prostor, trebali biste početi razmišljati koje vam se sobne biljke sviđaju i koje bi dobro izgledale u prostoru koji uređujete. Ne smemo zaboraviti da svaka biljka zahteva različite uslove, neke biljke traže više svetla, neke manje, te ih prema tome treba rasporediti u prostoru. Ako ste početnik i čini vam se da je to nauka za sebe, nemojte očajavati. U raznim cvećarama će vam dati odgovore na sva pitanja, savetovati vas i predložiti vam da odaberete nekoliko mogućnosti. Na kraju ćete videti da je to zapravo jednostavan odabir.


Velike vs. male biljke, penjačice, uspravne biljke ili njihova kombinacija


Velike biljke u prostoriji ostavljaju snažan utisak i privlače našu pažnju. Idealne su za uređenje minimalističkih enterijera kada želimo istaći određeni deo dizajna. Sjajne su za popunjavanje praznih uglova ili ispunjavanje prostorije. Međutim, obratite pažnju da prostor ne bude nepotrebno pretrpan.


Kaktus
Dnevna soba

Ne treba potcenjivati male biljke koje takođe izgledaju lepo u prostorima i mogu da upotpune i ožive svaku policu. Zahvaljujući njihovoj prilagodljivosti i činjenici da ne zahtevaju komplikovano održavanje, idealne su za bilo koju prostoriju u kući, od tamne biblioteke pa sve do vlažnog kupatila.


U slučaju da razmišljate o krečenju prostorija u belu boju, ali oklevate ili se plašite da će prostor izgledati prilično dosadno, sobne biljke ponovno će spasiti situaciju. Drvene police sa cvećem postale su relativno česta alternativa, no, ako želite da vaš prostor izgleda potpuno i zanimljivo, upotpunite vaše police biljkama penjačicama.

Sastavni deo biljaka su takođe i saksije za cveće. Veoma je važno izabrati pravu saksiju koja će savršeno odgovarati dizajnu prostorije. Upravo zato što saksija, u kombinaciji sa sobnom biljkom, čini veliku razliku i stvara izgled i atmosferu prostorije kakvu tražite.


Polica sa cvećem
Cveće u sobi

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao prilikom uređenja enterijera i želimo vam da se, zahvaljujući novim "stanarima" u vašem domu, osećate udobnije i opuštenije nego ikada pre :).


0 comments

תגובות


bottom of page