top of page
  • Moler Adam

Feng šui boje u enterijeru

Feng šui je stil života koji vuče korene iz Kine. Fokusira se na pravilan protok energije u prostoru, stvarajući tako prijatnu atmosferu pogodnu za opuštanje, odmor i rad. Drevni Kinezi su verovali da je sve u našem životu, konkretno univerzum, svet i čovek, međusobno povezano energijom koja se zove "či". Dakle, kada odaberete prave komade i postavite ih na prava mesta, dobićete ne samo moderan enterijer, već i harmoničan i zdraviji život. Feng šui način života je pogodan za apsolutno sve koji žele da promene svoj dom i istovremeno ceo život.


Feng šui se sastoji od pet osnovnih elemenata, od kojih svaki simbolizuje nešto drugo:


Zemlja – boje kao što su braon, narandžasta, zemlja i žuta su karakteristične za Zemlju. To je element brige o sebi.

Metal – boje kao što su bela, siva i metalik su karakteristične za metal. To je element preciznosti, lepote i radosti.

Voda – boje poput crne i tamnoplave su karakteristične za vodu. To je element dubokog znanja i povezanosti sa svetom.

Vatra – boje poput crvene i narandžaste su karakteristične za vatru. To je element strasti, inspiracije i vidljivosti.

Drvo – drvo karakterišu boje kao što su zelena, plavo-zelena i plava. To je element rasta, vitalnosti i isceljenja.


Feng šui i Buda
Izvor: Westwing
Feng šui: Kako odabrati prave boje za unutrašnjost?

Na osnovu ovog znanja znate koje boje možete postaviti u svoj enterijer. Međutim, neophodno je znati kako ih pravilno kombinovati kako bi se postigao najbolji mogući efekat. Generalno, prema feng šuiju, nije preporučljivo odabrati previše tamne boje za unutrašnjost. Međutim, ako su među vašim omiljenima, nemojte dozvoliti da vas to ograničava. Cilj ove filozofije je stvoriti harmoničan dom, a ako se najbolje osećate okruženi tamnijim nijansama, to je sasvim u redu. Svaka od boja simbolizuje nešto drugo i uklapa se u druge delove kuće ili stana:


Zelena – to je boja svesti i simbol biljaka, zbog čega je povezujemo sa životom i prirodom. Može da stvori miran prostor za odmor i opuštanje, ali ga ne treba stavljati u zatvorene prostorije.


Plava – predstavlja nijansu želje za znanjem i sigurnošću. Koristi se za stvaranje misterije i izražavanje radoznalosti. Izbegavajte ga u dečijim sobama i generalno hladnim prostorijama.


Crvena – je sušta suprotnost plavoj i simbolizuje snagu i energiju. Privlači pažnju i stvara osećaj topline. Ne postavljajte ga tamo gde su bolesni i stari ljudi, kao ni u prolaznim prostorijama, na primer hodnicima.


Narandžasta - nijansa veoma slična crvenoj odlikuje se time što povećava apetit i podstiče komunikaciju, pa je odlična za trpezariju i kuhinju.


Žuta – simbolizuje obilje, toleranciju i strpljenje. Najbolje ga je koristiti u manjim količinama, na primer da dopuni neku drugu nijansu.


Bela – odlikuje se čistoćom, verom i obiljem. Izbegavajte ga u zatvorenim prostorijama i kancelarijama. Njegova snaga je u tome što može optički povećati prostor, što ga čini posebno pogodnim za mala domaćinstva. Stručnjaci ga preporučuju uglavnom za kuhinju, gde ističe paletu boja sveže hrane.


Crna – tamna boja izaziva želju za znanjem, ozbiljna je i izražava moć. Izbegavajte ga u dečijim sobama i prostorima za učenje.


Feng šui dnevna soba
Izvor: Westwing
Feng šui: Koje boje i materijale treba kombinovati?

Prema feng šuiju, boje su ključne, ali ne treba zaboraviti ni same materijale. Izaberite ih prema pojedinačnim prostorijama i kombinujte ih na odgovarajući način sa bojama feng šuija. Savetovaćemo vam koje kombinacije su najpogodnije.


Spavaća soba je prostorija za opuštanje, pa u njoj koristite elemente drveta i vode. To znači da birate zemljane i mekše boje. Od materijala birajte minimalističke i hladnije metalne elemente. Kada unesete ogledalo u prostoriju, ono mora biti čisto, neoštećeno i ne postavljeno previsoko. Izbegavajte postavljanje dva ogledala jedno naspram drugog.


Feng šui spavaća soba
Izvor: Westwing

Dnevna soba je mesto koje treba da bude udobno i prijatno, pa pokušajte da posegnete za pastelnim nijansama i toplim bojama. Pored metala, ratan i drvo su odlični materijali. U kuhinji izaberite belu, koja će podržati snažnu paletu drugih boja i doneti čistoću u dom. Takođe, nemojte se plašiti toplih tonova, poput narandžaste i žute. Izaberite drvo, ratan, metal ili kombinaciju materijala.


Zelena boja odlično izgleda u dečijim sobama koje se odlikuju time što može dati mnogo energije. Blijeđe nijanse i sama bela su takođe odlične. Kao materijal izaberite toplo drvo. Ne zaboravite na tekstil u vidu mekih i toplih ćebadi, navlaka i jastuka kojima će se vaši mališani sigurno oduševiti.


Pridržavajte se jednostavnih saveta, izaberite prave boje i materijale i osećajte se prijatno u svom domu zahvaljujući feng šui pravilima koja će u njega uneti harmoniju, dobro raspoloženje i čistoću.


Ako želite da svoj dom pretvorite u pravu feng šui oazu, isprobajte naš kalkulator cena i prepustite ga Moleru Adamu.


Izvor: Westwing

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page