top of page
  • Moler Adam

Osnovni alat za krečenje zidova

Svi znamo da nam je potrebna četka i boja za krečenje. Ali krečenje nije samo to. Postoji mnogo alata i pribora koje treba uzeti u obzir ako ćete sami da farbate zidove. Danas ćemo se fokusirati na pojedinačne alate za farbanje, za šta se svaki alat koristi i ugrubo ćemo vam pokazati finansijsku isplativost. Osim ako ne planirate da postanete profesionalni moler, možda ćete otkriti da ne vredi kupovati toliko nove opreme koju ćete koristiti svakih 5 godina za redovno krečenje prostora.


Kist i boja

Pre svega - temeljno pokrivanje nameštaja i podova!


Krečenje ne počinje četkom i bojom, već mnogo ranije, kada svoje sobe i sebe pripremamo za krečenje. U ovom trenutku na scenu stupaju različiti pokrivni materijali koji će olakšati čišćenje nakon krečenja prostorija, a istovremeno zaštititi nameštaj i pod od prskanja, a samim tim i oštećenja boje. Postoji nekoliko varijanti cerade i folija za pokrivanje, koje se značajno razlikuju po debljini. Možete koristiti i pokrivni flis. Ovo je najdeblja zaštita koja je takođe pogodna za mesta koja su podložnija oštećenju - kao što su pragovi vrata ili određeni delovi poda po kojima se često hoda. U poređenju sa običnim ceradama, ovaj materijal može biti i do 10 puta skuplji od običnih pokrivnih materijala.


Biće vam potrebna i klasična samolepljiva traka. Sa njim ne samo da povezujete sve pokrivne materijale u jednu nepropusnu površinu, već istovremeno štitite utičnice ili cevi radijatora.


Zaštita nameštaja

Za rukovanje pokrivnim materijalima (bilo da se na kraju odlučite za klasičnu ceradu ili flis) obične makaze će biti više nego dovoljne. Međutim, možete uložiti i u nož za suvu ploču, koji je boljeg kvaliteta i može biti praktičniji, posebno kada se rukuje runom za pokrivanje.


I poslednji savet – kada pokrivate prozore, ne zaboravite na prozorska stakla. Mogu se obložiti pomenutim ceradama, ali i kartonom ili kartonom. Možete biti sigurni

da posle slikanja na ovaj način nećete naći ni najmanju mrlju koja bi vam mogla pokvariti pogled sa prozora.


Uklonite stare boje!


Nakon što ste pažljivo prekrili sve što bi moglo da se zaprlja tokom čitavog procesa krečenja, konačno dolazimo do samih zidova. Ali to neće biti krečenje kao takvo - prvo moramo da proverimo da li boja dobro prijanja na podlogu. Ovo uključuje struganje zidova, popravljanje mogućih ogrebotina i neravnina i grundiranje zidova.


Dva kista različite debljine

Za struganje zidova biće nam potreban strugač (strugalica, lopatica). Strugač nije tako skup - obično košta oko 3 €. Da li zid treba strugati ili ne može se utvrditi jednostavnim testom. Mokrim valjkom pređete preko zida – ako boja odmah počne da se ljušti, morate da stružete zid. Takođe možete koristiti valjak da navlažite podlogu pre struganja. Za naknadno pranje maltera (odnosno uklanjanje ostatka maltera) možete koristiti klasičnu kratku okruglu četku koju ćete koristiti kasnije pri farbanju, a ne morate nužno da ulažete u npr. zidarski filc koji uglavnom koriste zidari.


Ali šta je sa nepravilnostima?


Nakon temeljnog struganja biće potrebno sanirati sve nepravilnosti koje su nastale godinama. Alat broj jedan bez kojeg ovo ne možete da uradite je ponovo lopatica. Koristićete ga za nanošenje bilo kog materijala za ispravljanje koji odaberete.


A čime popuniti rupe? Odgovor na ovo pitanje zavisi od dubine i veličine rupa ili ogrebotina na zidovima. Ako je habanje veće, razmislite o upotrebi gipsa. Ali budite oprezni! Iako je gips pristupačan, ako nikada ranije niste radili sa njim, nanošenje može biti komplikovano. Alternativa može biti upotreba praškastih zaptivača, koji su nešto jeftiniji. Ali čak i ovde morate biti oprezni sa njihovom primenom. Druga alternativa je akrilni kit čija nanošenje nije nimalo komplikovano, a cena mu je povoljnija jer se može kupiti u manjim pakovanjima, što nije slučaj sa gipsanim ili praškastim kitom.


Kistovi i kanta boje

Poslednji korak pre krečenja - impregnacija!


Nakon takvih modifikacija, na zidu ćete imati mešavinu materijala koja mora biti ujednačena. Prajmer ili impregnacija će se pobrinuti za to. Povećava prijanjanje drugih premaza, a posebno je važno ako želite da pređete iz jedne boje zida u drugu boju. Osim toga, impregnacija je odlična prevencija protiv buđi, posebno u prostorijama koje su vlažnije i samim tim sklonije ovom problemu.


Pored prajmera, biće vam potreban valjak i četka. Ali već ih imate zbog prethodnih koraka! Prilikom nanošenja impregnacije dobro će vam doći druge vrste četkica koje ćete onda koristiti u stvarnom slikanju. Razmislite o kupovini manje četke za finije detalje i četke pod uglom za teško dostupna područja.


I na kraju, najvažnija stvar - krečenje zidova!


O tome kada treba koristiti četku, a kada valjak, već smo detaljno govorili u članku o najčešćim greškama pri slikanju. Ali najvažnija lekcija je - zaista će vam trebati oboje. Preporučujemo da nabavite set četkica i valjaka. Uverite se da takav paket sadrži i posude za boje, koje su zaista neophodne ako želite da se boja ravnomerno rasporedi po zidovima. Uzmite u obzir i merdevine ako ne možete da nabavite dugačak valjak ili valjak sa teleskopskom ručkom.


A ako mislite da je sve ovo prevelika komplikacija i investicija za posao koji ćete obavljati jednom u 5 godina, pogledajte naše usluge - rado ćemo uraditi posao za vas!

0 comments

Commenti


bottom of page