top of page
  • Moler Adam

Potpuni vodič za ekološke boje

Naše kuće su više od betona i drveta! To je mesto koje će nam pružiti osećaj udobnosti i bezbednosti. Oni su odraz našeg uma i naših estetskih ideja! Dajmo im pažnju koja im je potrebna da postanu naša zemlja iz snova! Dajemo vam kompletan vodič za ekološke boje...


Možda mislite da je odabir prave nijanse boje za vašu kuću jedina briga koju ćete imati kada odlučite da napravite neke promene? Pa, da vam kažem, možda i nije tako! Treba imati na umu da će vrsta boje odrediti gotov rezultat, ali mora biti i bezopasna za vaše domaćinstvo i za vaše zdravlje.


Dizajn bele kuhinje

Sastav i vrsta boja


Osnovna boja

Osnovna boja sadrži boju i vezivo, poznato kao smola, koje im pomaže da se učvrste u rastvaraču (tečna baza) tako da se mogu naneti na površine.


Akril i lateks

Akrilne i lateks boje su na bazi vode. Komponente akrilnih boja su pigment (boja), vezivo i voda. Što se tiče onih od lateksa, tu je voda i sredstvo za spajanje!


Uljane boje

Uljane boje sadrže više sintetičkih materijala. Pigment je boja i obično je prah. Vezivo u uljanoj boji je laneno ulje. Rastvarač može biti različit, ali najčešće je to terpentin ili mineralni alkohol.


Razmazana eko plavo-zelena boja

Kao što možete zamisliti, boje na bazi vode su ekološki prihvatljivije od bilo koje boje na bazi sintetike. Iako se tradicionalno veruje da su boje koje duže traju one sa jakim hemikalijama. Ova ideja se promenila sa razvojem tehnologije i novih materijala.


Kako mogu da znam da je moja boja ekološki prihvatljiva?


U martu 1992. godine, u Mastrihtu, EU je potpisala i počela da koristi Uredbu EEZ 880/1992, kojom je uspostavljena naučna provera o tome da li je proizvod ekološki prihvatljiv ili ne. Glavni cilj ovog programa je bio da se razjasni da su ekološki prihvatljivi proizvodi jednako efikasni i jednako dobrog kvaliteta kao i proizvodi na bazi hemikalija. Od tada svaki ekološki proizvod ima Eko znak! Ako je vaša boja ekološki prihvatljiva, potražite etiketu!


Znak za eko boju

Izaberite dobro!


Zašto je važno odabrati ekološke boje, posebno za unutrašnje krečenje vaše kuće? Prosečna osoba provede između 48-50 sati mesečno kod kuće! Spavanje nije uključeno! Zamislite da morate da živite na mestu gde su hemijski nivoi boje 10 puta veći od VOC-a na otvorenom (izvor)!


Biti od koristi za životnu sredinu nije korisno samo za buduće generacije, već je i efikasno za naše zdravlje! Zato brigu o životnoj sredini treba da učinimo stilom života, a ne samo obavezom!

0 comments

Comments


bottom of page