top of page
  • Writer's pictureJakub Dvořák

Psihologija boja i koju boju odabrati za krečenje sobe?

Ako ste ikada otvorili bar jedan katalog boja, dobro znate da je izbor odgovarajuće boje za bilo koju prostoriju ponekad prava nauka i od toga vam može biti vrtoglavica. Pokušajte na trenutak primetiti razliku između boja i pojedinačnih nijansi i brzo ćete shvatiti da će vam biti dosta. Skoro je nemoguće izabrati pravu boju, i to ne samo zbog nesigurnosti. Zato vam donosimo jednostavne smernice za odabir prave boje za bilo koju prostoriju. Govorićemo o tome koje boje su prikladne za dečiju sobu i koje odgovaraju za kuhinju ili kupatilo.


Kakva boja, takvo raspoloženje

Krenimo od samog početka. Kako je uopšte moguće da svaka boja ima drugačiji uticaj na nas? Verovatno svi znamo one tipične definicije - crvena je agresivna, plava je za dečake, a roze za devojčice. Asocijacije koje sami stvaramo mogu imati različite uzroke.

Paleta boja

Nekim od naših asocijacija je genetski uslovljeno. Majka priroda nas neprestano štiti i stoga je razvila nekoliko načina kako bi nas upozorila na ono što bi moglo ugroziti naš život i zdravlje. Setimo se samo bogatih nijansi crvene boje na muharama - ta boja doslovno vrišti da je otrovna. Mogli bismo pronaći na stotine sličnih primera. Ukratko, nekim bojama prirodno pridajemo određene osobine, dok druga značenja usvajamo tokom života. Neka boje, koje su prirodno podložne trendovima, preuzimamo iz društva u kojem se nalazimo. Jeste li znali da je plava boja nekada bila povezivana s devojčicama? Te asocijacije se menjaju s vremenom. A mi sami te boje povezujemo s različitim iskustvima i sećanjima. Na primer, ako ste tokom praznika spavali kod bake pod roze jorganom, roza boja će vas uvek podsećati na praznično raspoloženje, mir i bezbrižnost.


Faktori koji utiču na naš izbor

Ako zanemarimo sve već spomenute psihološki uslovne faktore koji oblikuju naš odnos prema bojama, na sam izbor boje za enterijer više utiču fizički faktori. Boje općenito možemo podeliti na tople i hladne. Tople boje nas uvek zagrevaju i podstiču emocije, izazivajući reakcije u nama. Zato su odlične za zajedničke prostorije kao što su dnevna soba, kuhinja ili dečija soba. Sa druge strane, hladne boje nas više opuštaju i odgovaraju prostorijama gde želimo da se opustimo, odmorimo ili se na trenutak usredsredimo na sebe - kao što su spavaće sobe, kupatila i radni prostori.


Dizajn enterijera

Sledeći faktor o kojem je važno razmisliti prilikom izbora savršene boje je koliko svetlu ili bogatu boju želimo koristiti. To direktno zavisi od karakteristika prostorije koju želimo da obojimo. Ako je u pitanju mala soba, najbolje je koristiti svetle boje koje će osvetliti čitav prostor i time ga vizuelno uvećati. Međutim, opšte je mišljenje da su neutralne i svetle boje bezvremenske i da će savršeno odgovarati šarenom nameštaju. Naravno, najbolje bi bilo da boju zidova birate na kraju, kada već izaberete nameštaj. Tako ćete uskladiti ceo enterijer i neće se slučajno dogoditi da boja kauča ne odgovara boji zidova.

No, šta onda označavaju pojedine boje?

Ako i dalje tražite pravu boju, analiziraćemo svaku boju pojedinačno. Možda ćemo vam pomoći da konačno izaberete odgovarajuću boju za vašu sobu. Zlatna trojka čine siva, crna i bela kao osnovne boje. Obično ih kombinujemo sa drugim bojama. Međutim, bela je izuzetak o kojem ćemo detaljnije razgovarati. Crnu treba koristiti pažljivo! Mudro je birajte, jer može značajno smanjiti osećaj prostora.


Plava je dobar izbor. Često je zanemarujemo kada biramo boju za krečenje. Ako izaberete svetliju nijansu, plava je boja mira koja podstiče produktivnost. Zbog toga je savršen izbor za kupatila ili radne prostore. Međutim, budite oprezni sa tamno plavom, jer može izazvati određenu napetost. Kraljevski plava nosi osećaj luksuza.

Plava mrtva priroda

Sličan primer je i ljubičasta boja. Ona se generalno smatra luksuznom ili raskošnom bojom. Tamna ljubičasta je veoma reprezentativna, pa stoga odgovara zajedničkim prostorijama. S druge strane, lavanda je veoma umirujuća boja. Zato nećete pogrešiti ako izaberete boju lavande za spavaću sobu.

Sledeća umirujuća boja koja pozitivno utiče na produktivnost je zelena. Ova boja je povezana s prirodom i ima opuštajući efekat. Zelena takođe simbolizuje nove početke, pa je idealna za spavaće sobe ili radne prostore. U poslednjih nekoliko godina, žuta i narandžasta boja su postale posebno popularne. Obe su veoma energične, društvene i pružaju osećaj toplote. Takođe, žuta boja je odlična za vizuelno povećanje i osvetljavanje prostora. Dnevni boravak, kuhinja, dečija soba ili čak trpezarija su savršeni za žutu i narandžastu boju.


Za dečju sobu devojčica automatski se nudi roze boja. Međutim, nemojte se plašiti da tu boju koristite i za svoju sopstvenu spavaću sobu. Ta boja ljubavi će vas umiriti nakon celog dana provedenog na poslu. Jedina boja za koju stvarno treba biti oprezan je crvena. Osim što je boja moći, istovremeno je i agresivna boja. Zato je koristite samo u malim količinama, na primer u dnevnoj sobi ili u nekom većem prostoru gde će se izgubiti.

Crvena nijansa zida

Nema bele do bele

Bela je ta najzahvalnija boja. Verovatno svako od nas ima barem jednu prostoriju koja je jednostavno bela. Ali možda vam se desilo da ste nakon navodno jednostavnog farbanja belom sami sebi rekli da to nije ONA bela kakvu ste zamišljali. Ne znate ni šta vam se na njoj ne sviđa, ali znate da nije dobra. Naime, izabrati odgovarajuću belu boju nije tako jednostavno. Ako posetite prodavnicu sa bojama, videćete da i bela boja može imati mnogo dodataka koji se razlikuju prema pigmentu - standardni, plus, bonus, polarni ili profesionalni. Standardna bela boja ima malo belog pigmenta jer se koristi u prostorijama kao što su garaže i podrumi. Boje kao što su polarna i profesionalna su najkvalitetnije. Deluju izrazito čisto i pružaju više svetla prostoru.


Ako vam sve ovo deluje kao beskorisna hemija i gubite se u velikim količinama informacija, najjednostavnije je naručiti molera i jasno mu reći kako zamisljate izgled prostorije. Mi u "Moler Adamu" verujemo da bi bojenje prostorije trebalo da bude lako kao naručivanje taksija. Zato u miru izaberite datum, vreme i boju, a mi ćemo se pobrinuti za sve ostalo. Vaš prostor će biti obojen pre nego što stignete da izaberete boju. Sve ovo možete dobiti uz vrhunski kvalitet od profesionalnih molera! Naime, "Moler Adam" ima najveću mrežu proverenih molera u Srbiji.

Beli enterijer0 comments

Comments


bottom of page