top of page
 • Moler Adam

Saveti kako kod kuće podsticati kreativnost kod dece


Kreativnost ima mnogo oblika, od crtanja i slikanja, preko pisanja i čitanja, plesa do umetnosti, raznih aktivnosti i ručnih radova. Često se susrećemo sa stajalištem i zabludama da je kreativnost nešto s čime se čovek jednostavno rodi. Međutim, kreativnost je samo delimično urođena, dok mnogo veći uticaj na kreativnost ima kreativnost koja se uči tokom života i stiče iskustvom.

Kreativno slikanje za decu

Tražite kako podržati kreativnost kod Vaše dece? Inspiraciju možete pronaći u sledećim savetima i aktivnostima koje deci pomažu razviti njihove kreativne sposobnosti i u potpunosti iskoristiti njihov potencijal.


Zašto je važna kreativnost kod dece?


Osim toga što je kreativnost jedna od ključnih veština 21. veka, biti kreativan je korisno za osećaj smirenosti i celokupnog mentalnog zdravlja. Prednosti kreativnosti za decu su beskonačne. Kreativnost poboljšava samopouzdanje Vašeg deteta, njegovu motivaciju i motoričke sposobnosti, sposobnost rešavanja problema i kako se nositi s teškim osećajima, njihov pogled na svet i povećava šanse za budući uspeh.


Deca se redovno razvijaju i uče uz igru. Tokom igre dečjim igračkama deca upravljaju s materijalima, izražavaju se verbalno i neverbalno, stupaju u interakciju i isprobavaju razne uloge. Deca igrom razvijaju samopouzdanje, komunikaciju, prirodnu radoznalost i želju za istraživanjem sveta oko sebe. Zahvaljujući maštovitoj i kreativnoj igri, deca uče biti snalažljiva, kreativno razmišljati te razvijati svoju maštu.


Sposobnost stvaranja i kreativnost su veštine koje se mogu podsticati i razvijati tako da Vašem detetu osigurate kreativan prostor za samorefleksiju i mogućnost da se izrazi.


10 saveta kako podsticati kreativnost kod dece


Stvorite u Vašem stanu kreativni kutak


Kako bi dete moglo biti kreativno, za to mu je potreban prostor, alat i materijal. Pronađite u svom domu mesto gde bi deca bezbrižno mogla stvarati svoj nered. To ne mora biti cela soba, savršeno će poslužiti kutak jedne sobe ili sto. Stvorite detetu kreativan kutak gde se može ostvarivati bez da stalno misli na nered i njegovo čišćenje. U taj kutak mu stavite stvari koje može koristiti za maštovite igre poput na primer stare odeće, zakrpa, kocki za slagalice, pastela i ostalog likovnog pribora, papira, kartona, kutije, ostataka tkanina...


Upoznajte dete sa svim mogućnostima


Ponekad se može dogoditi da ne znate šta bi moglo zainteresovati Vaše dete. Ohrabrite ga da isproba razne aktivnosti poput pevanja, plesa, slikanja, pozorišta i ostalih. Dete će tako odabrati ono što ga interesuje te u kojem će se području kreativno razvijati.


Kreativni sto za decu

Ograničite vreme pred ekranom


Često provođenje vremena za računarom, video igrama ili televizorom može ograničiti kreativnost dece. Umesto da vreme provode istraživanjem novih mogućnosti i razvijanjem svojih veština, to što se upravo prikazuje pred njima na ekranu im odvlači pažnju. Podstičite dete da se igra, razmišlja i stvara, umesto da bez razmišljanja gleda u razne ekrane.


Provodite vreme napolju


Prednosti prirode su za dečji razvoj jednostavno beskonačne. Priroda se stalno menja i time pruža razne mogućnosti za istraživanje, kreativnost i rešavanje problema. Priroda i svet oko nas inspirišu dete na razmišljanje, ispitivanje, stvaranje pretpostavki i razvijanje kreativnog razmišljanja. Deca se mogu igrati i graditi kule od peska, od granja graditi kućicu za vile i razna bića, kuvati od blata ili jednostavno ležati na zemlji i posmatrati nebo.


Pustite dete neka se dosađuje


Danas zaista postoji mnogo načina kako zaposliti decu - kućnim poslovima, vremenom provedenim ispred ekrana, video igrama, aktivnostima u slobodno vreme i raznim hobijima. Čak i ako je to dobro iskorišćeno vreme, ono ne tera Vaše dete da smišlja nove načine kako sebi osigurati zabavu, što opet sprečava razvijanje kreativnog razmišljanja.


Stoga ostavite detetu vreme da se dosađuje. Tako će se naučiti kontrolisati svoj raspored i kako se nositi sam sa sobom. Dosada je bitna za razvoj motivacije, organizacije, organizacije vremena i shvatanje vlastitih interesa i potreba. Dosada takođe podstiče decu na originalne ideje i aktivnosti.


Ne terajte dete da radi ono što ne želi


Prihvatite to o čemu Vaše dete pokazuje interes, umesto da ga terate na nešto što ga ne zanima. Na primer, ako Vaše dete rado boji, podstaknite ga da isproba slične aktivnosti poput crtanja i slikanja. Ako Vaše dete nije zainteresovano za muziku, prisiljavanje na aktivnosti povezane s muzikom bi ga vrlo verovatno uznemiravale, smanjilo interesovanje za tu aktivnost i celokupan efekat bio bi kontraproduktivan.


Razvijajte veštine rešavanja problema


Pokažite detetu da postoji više od jednog načina korišćenja određenih stvari te da tako postoji i više načina rešavanja određenih problema. Na primer, olovka nije samo za pisanje i crtanje. Od olovke možete napraviti štap ili šipku te od nje izgraditi mini tvrđavu. Niti stara majica ne mora odmah završiti u smeću, pisanje po starim majicama je sledeća kreativna aktivnost koju će svako dete odmah zavoleti. Tako se deca uče razmišljati o raznim alternativama i gledati na svakodnevne probleme iz druge perspektive.


I Vi budite kreativni


Deca uče posmatranjem i oponašanjem, a upravo ste Vi uzor za Vaše dete. Ako želite pokazati detetu da cenite kreativnost, budite mu inspiracija u onome što radite. Počnite kod kuće neki novi kreativni projekat, pravite nove stvari, krenite s rekonstrukcijom i uređenjem doma, upoznajte nova mesta i nove ljude, okružite se kreativnim stvarima i zajedno s detetom radite razne kreativne aktivnosti. Nemojte zaboraviti pritom deliti svoje osećaje i razgovarati o kreativnosti.


Podržavajte umetničke aktivnosti


Dete boji

Umetnost je način izražavanja koji razvija maštu. Kroz slikanje, vajarstvo, kolaže, glinu, crtanje čovek izražava svoje osećaje i ideje. Oblikovanje likovnih materijala pruža nam osećaj slobode, istovremeno pospešuje koncentraciju i fokusiranost. Umetničke aktivnosti grade samopoštovanje jer kod dece stvaraju osećaj uspeha i inspirišu ih da stvaraju nove kreacije.


Pitajte i pustite dete da postavlja pitanja


Postavljanje pitanja je efikasan način da navedete dete da izrazi svoje ideje i misli, kako ga podstaknete da razmišlja o svetu i deli svoja stajališta. Dete Vas može iznenaditi svojim maštovitim odgovorima, što dalje razvija njihovu maštu.


Pustite dete da upozna stvarni svet


Kontakt sa stvarnošću je izuzetno važan za svakog čoveka, pa tako ni deca nisu izuzetak. Naučite dete da posmatra svet oko sebe, tražite razne informacije i zajedno razgovarajte o problemima i mogućim rešenjima. Nemojte izbegavati pitanja, čak ni ona iz oblasti ekonomije, životne sredine, odnosa ili seksualnosti. Posvetite potrebno vreme kako biste se posvetili različitim situacijama iz svakodnevnog života i pokušajte osmisliti nekoliko mogućih scenarija za rešenje problema. To je odličan način za razvoj kreativnosti.


Cenite trud i ne ocenjujte


Neki radovi mogu biti prekrasni i prepoznatljivi po uloženom trudu, dok drugi mogu biti jednostavni i nedovršeni. Ako Vas dete zamoli za Vaše mišljenje, uzmite u obzir jedinstvenost njegovog rada, upornost i doslednost. Međutim, nemojte kritikovati dete i ne tražite savršenstvo. Umesto toga, ocenite njegov trud da ideju pretvori u stvarnost. Obratite pažnju na njegov napredak i sposobnost da ostvari zamisao do kraja. Dajte mu do znanja da verujete u njegove sposobnosti. Takav pristup ima pozitivan uticaj na samopouzdanje deteta.

Igre i aktivnosti kod kuće za razvoj kreativnosti i mašte


 • Zajedničko čitanje i pričanje priča

 • Kućni projekti (bojenje zidova, uređenje sobe, rekonstrukcija)

 • Verbalne aktivnosti - od dečjih pesmica, preko zagonetki, pa sve do smišljanja tekstova za poznate melodije

 • Interaktivne igračke

 • Oblikovanje

 • Origami slagalica

 • Izrada kostima i maski

 • Eksperimenti (naučni eksperimenti, mešanje boja...)

 • Igra u dvorištu i vrtu (kopanje po zemlji, igra u blatu, pomoć pri vrtlarstvu, branje raznih plodova i sl.)

 • Kuvanje i izrada kolačića od testa

 • Izrada kuće za lutkice od kartonskih kutija


Boje za decu

Iskoristite svestranost papira za razne projekte


Papir je verovatno omiljeni materijal za izradu i pruža različite mogućnosti. Dete ga može koristiti na razne načine, može ga slagati, rolati, kidati, seći i izrezivati. Može ga spajati lepkom, selotejpom, spajalicama, gumicama, koncem, iglama... Osim toga, postoji nekoliko vrsta papira: običan, papir u boji, novine, tapete, maramice ili krep papir. Na papiru se može crtati, bojiti ili štampati razne slike i oblike za bojenje. Dete može od papira izrađivati raznovrsne stvari i koristiti ga na različite načine.

Kreativnost se ne može naučiti, ali se može razvijati, posebno od najranijeg detinjstva. Ako je dete talentovano za nešto, to ne znači da više ne mora raditi na tome. Upravo suprotno, stoga podstičite kreativnost od najranijeg doba, idealno u prvih šest godina života, kada se ličnost najviše razvija.
0 comments

Commentaires


bottom of page