top of page
  • Moler Adam

Šta je impregnacija i kada je koristiti?

Ako planirate da krečite kuću ili stan, verovatno ste već čuli za moguću potrebu impregniranja zidova pre krečenja. Ako ste u nedoumici da li je impregnacija neophodna u vašoj situaciji ili ne znate šta je impregnacija i kako se koristi, ovaj članak je namenjen vama. Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja.

Moler

Impregniranje ili "prajmiranje" zidova je važan korak u krečenju koji može poboljšati adheziju boje, poboljšati sjaj ili čak pomoći pri prekrivanju mrlja. To je u osnovi zidna završna obrada koja se nanosi pre krečenja. Radi na pripremi površine i osigurava da boja bolje prijanja na površinu i da je trajnija.


Prajmeri ​​deluju kao baza i stvaraju osnovu za besprekornu boju. Uvek treba da koristite prajmer ako treba da pokrijete nesavršenosti, fleke ili neutrališete boju površine pre krečenja, jer on stvara osnovu za glatko nanošenje boje. U većini slučajeva, moleri preporučuju korišćenje jednog sloja impregnacije pre dva sloja odabrane boje kako bi se postigao profesionalni rezultat.


Impregnacija obezbeđuje bolje prijanjanje premaza na površinu. Bez prajmera, premaz se može oljuštiti ili oljuštiti sa površine. Još jedan važan razlog za primenu prajmera je njegova sposobnost da poveća otpornost na vlagu. Prilikom krečenja u područjima sa visokom vlažnošću, kao što su kupatila ili kuhinje, impregnacija će sprečiti da vlaga ošteti premaz.


Najčešće se koristi na zidovima od gipsanih ploča, gipsanim i betonskim površinama. Pre nanošenja penetracionog premaza potrebno je proveriti da li je površina suva i očišćena od prašine i drugih čestica.

Impregnacija zidova

Funkcija impregnacije je da ojača nekohezivne podloge, da ujednači upijajuću moć podloge i da poveća adheziju sledeće površinske obrade.

Impregnacija se najčešće koristi za modifikaciju površine nakon struganja originalnih premaza ili nakon uklanjanja tapeta. Čak i premaz sa dobrim prodiranjem u osnovni sloj će prodreti samo do dubine od 1 mm na površinama koje su inače izložene vremenskim prilikama.


Impregnacija neće prodreti u nekohezivne donje slojeve gipsa ili gipsane ploče. Prajmer stvara čvrst površinski sloj.

Ako upijanje podloge nije na svim mestima ista, možemo koristiti impregnaciju da je izjednačimo. Takav prodor je posebno dokazan kod silikatnih boja.


Ukoliko imamo tvrdu i neupijajuću podlogu, impregnirajući premaz možemo koristiti kao vezivo između podloge i naknadne površinske obrade, ali budite oprezni i izbegavajte ovih 9 najvećih grešaka prilikom renoviranja enterijera.

Moler i prajmer

Negativne strane impregnacije mogu se smatrati višom cenom u poređenju sa premazima bez impregnacije, dugotrajnom primenom (to je jedan sloj uključujući vreme potpunog sušenja pre nanošenja boje). Važno je pratiti uputstva proizvođača impregnacije na pakovanju. Naši moleri će se rado konsultovati sa vama o potrebi impregnacije pre krečenja i odrediti neophodne korake specifične za vaše zidove. Zato ne oklevajte i slobodno nas kontaktirajte tako što ćete uneti neobavezujući zahtev na našu stranicu.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page