top of page
  • Moler Adam

Upoređivanje cena: naručiti molera ili se sami upustiti u krečenje?

Pre ili kasnije svato se pronađe u situaciju kada je potrebno okrečiti stan, bilo zbog toga što se seli u novi stan ili ukratko zbog redovne obnove ili ulepšavanja stana. Uz to se veže i neizbežno pitanje, hoćemo li sami okrečiti stan ili ćemo nekoga pozvati. Svi zasigurno iz detinjstva pamtimo to da su naši roditelji bili sposobno gotovo sve uraditi sami, uključujući i krečenje - narod “uradi sam” majstora to zasigurno neće poreći. Naravno, ako živite u gradu često se može dogoditi da pri ruci nemate radionicu u koju biste mogli odlagati sav potreban alat za razne poslove u domaćinstvu. Stoga, kada budete odlučivali o tome kako ćete okrečiti dom, svakako ćete razmišljati o tome da li se više isplati kupovati sav alat ili je jednostavnije nekome platiti za taj posao. Zato smo napisali ovaj članak u kojem ćemo za Vas uporediti prosečne cene “uradi sam” poslova sa cenom naručivanja molera.

Vyplatí se profesionální malíř

Krečim i uživam


Za pravilno krečenje enterijera nisu dovoljni samo četka i farba. Stoga Vas čeka, ako naravno nemate u stanu sve alate, veća kupovina raznovrsnih proizvoda. Kod nekih će Vam biti potreban savet stručnjaka, dok ćete druge moći naručiti klikom miša putem online prodavnice.


Za početak, dobro je misliti na pripremu same prostorije koju nameravate krečiti. Ako u prostoriji ostaje nameštaj, potrebno ga je prekriti zaštitnom folijom i pričvrstiti trakom. Taj korak je jedan od jeftinijih, stoga cenu tih proizvoda nije potrebno ni navoditi.


Međutim, priprema zidova pre samog krečenja zahteva već određenu pripremu. Tu se pojavljuje nekoliko pitanja. Radi li se ovde o prvom sloju premaza, potrebno je ispitati koliko su kvalitetni slojevi koji se već nalaze na zidu, te hoće li izdržati još neko vreme. Test je poprilično jednostavan - dovoljno je uzeti čisti valjak, namočiti ga i preći njime po staroj boji. Ako se slojevi počnu guliti, moraćete ih ukloniti.


Struganje zidova je tehnički vrlo jednostavno, ali može Vam uzeti puno vremena i energije. Ako Vam to ne predstavlja problem, dovoljno je kupiti špatula. Njihova cena kreće se oko 200 - 250 RSD. Uz to, možete iskoristiti i prilikom popunjavanja eventualnih rupa koje se mogu pojaviti i nakon uklanjanja gipsa. Ako se radi o manjim pukotinama, gips će biti sasvim dovoljan, a njegova cena ne prelazi 500 RSD. Ako su pukotine veće, potrebno je betonirati ili radije prepustiti stvar stručnjacima.

Posljednji korak pre krečenja je završna priprema zida. Ona pomaže ujednačiti površinu zidova i zbog nje boja ostaje na podlozi duže i bolje. Priprema zida obično košta otprilike 1250 RSD. Nanošenje završnog sloja pre krečenja će znatno produžiti trajanje premaza i samim time životni vek farbe.

Penetrace při malování

A sada bismo se mogli osvrnuti na sam proces krečenja. Najteži zadatak je odabrati pravu boju. U današnje vreme zaista nije problem ako niste stručnjak i ne znate razliku između različitih vrsta boje. Nije bitno ako ne znate razliku između disperzivne i vinil boje. Najvažnije je da znate gde se nalazi farbara i gde možete pronaći stručnjaka. Čak i ako ne želite savet kod odabira boje, dobro je imati na umu šta sve može uticati na taj proces. Primera radi, za boju u dečjoj sobi preporučuje se da bude otporna čak i na one najveće nepodopštine Vaših mališana. Farba u kuaptilu moraće biti otporna na vlagu, stoga je u tom slučaju dobro koristiti prozračnu vrstu premaza. Uz to, neke boje imaju dezinfekcijska i antifungalna svojstva što savršeno odgovara mestima koja su podložna takvim oštećenjima.


Kao što možete videti, izbor farbe uopšte nije jednostavan. Zamislimo na primer da krečite sobu čija je površina poda 12 m2. Potrebna su dva sloja i potencijalno još jedan. Za tu površinu potrebno nam je otprilike 6,5 kg boje. U takvom slučaju preporučujemo radije kupiti 7 kg da Vam usred posla ne ponestane boje. Dve kante boje od 4 kg koštaju otprilike 2000 RSD zavisno o kvalitetu i vrsti farbe.


Naravno, ne smete zaboraviti na kistove, valjke, posude za farbu i mešalicu za boju. Ako ne planirate da krenete da se bavite molerskim zanatom, dovoljno će biti da kupite molerski set. Oni sadrže sve što Vam treba, a uz to su isplativiji od toga da kupujete sve te stvari pojedinačno. Cena najjeftinijih setova kreće se od 1000 RSD, a s porastom cene raste i broj alata koji dolaze sa setom.


Sigurna opklada - moler

Malířský váleček

Krečenje enterijera po principu "sam svoj majstor" je velika briga i danas je sve češća pojava da ljudi naruče molera da obavi taj posao. Međutim, cene se vrlo često prilično razlikuju i ponekad je teško razumeti zašto jedan moler za krečenje istog prostora ponudi dvostruko veću cenu od nekog drugog. Dvostruko veća cena ne znači uvek dvostruko bolji kvalitet. Ponekad može biti upravo suprotno. Na šta onda treba obratiti pažnju? Konačna cena će sigurno ovisiti o veličini prostorije i o tome u kakvom su stanju Vaši zidovi. Standardna usluga bi, osim samog krečenje enterijera, takođe trebala uključivati prekrivanje podova, sitne popravke zida i naravno čišćenje nakon krečenja . Pripazite kod navođenja većih popravaka i uklanjanja tapeta jer to ne zna svako uraditi kako treba. Prosečna cena krečenja jedne prostorije kreće se oko 14000 RSD ovisno o veličini i stanju prostorije. Za tačnu procjenu cene možete posetiti naš online kalkulator cene molerskih usluga.


Međutim, potrebno je računati na to da u velikim gradovima ponekad može biti pravi izazov pronaći kvalitetnog majstora. Oni su često poprilično zauzeti, stoga je s njima teško dogovoriti termin koji će odgovarati i Vama i majstoru. Upravo zato je tu Moler Adam. I mi smo bili u takvoj situaciji i upravo zato smo se to odlučili promeniti. Sarađujemo s najboljim molerima u gradu, a zahvaljujući najvećoj mreži molera u Srbiji, Moler Adam će se u potpunosti prilagoditi Vašem rasporedu. Za svaki molerski posao zovemo majstora koji je upoznat sa tehničkim pitanjima koja su se javila i sa njima ima iskustva. I to sve za jednu od najboljih cena u gradu.


Uz par jednostavnih koraka možete si naručiti molera za termin koji će Vam u potpunosti odgovarati. Jednostavno ispunite potrebne podatke o prostoru koji želite obojiti, odaberite boju prema svojim preferencijama, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo. Verujemo da krečenje enterijera ne mora biti problem i veliki poduhvat, već da bi trebalo biti jednostavno poput kupovine u internet prodavnici.


Konačno poređenje


Nakon što zbrojimo sve stavke koje su potrebne kako biste izveli bojenje kuće sami, dolazimo do ukupnog iznosa koji se kreće oko 7500 RSD. Uporedivši to sa 14000 RSD koje biste za taj posao platili moleru, na prvi pogled se onih 7500 RSD može činiti kao očit izbor.


Međutim, nije sve tako crno-belo. Ako se odlučite krečiti stan sami, za to svakako nije dovoljno jedno popodne. Sama kupovina će Vam oduzeti nekoliko sati, bez da spominjemo razliku u kvaliteti između toga kada nešto radite sami i kada to radi profesionalac. Iako ćete se jako potruditi, ni ta najkvalitetnija boja neće osigurati vrhunski rezultat. Razmislite o tome šta očekujete od krečenja enterijera i imate li prostor za skladištenje alata nakon krečenja. Nakon svega, ipak Vam neće trebati sledećih nekoliko godina. Za kakvu god se opciju odlučili, nadamo se da će Vam sveže ofarbani zidovi biti upravo onakvi kakve ste željeli!

malířský štetec

0 comments

Comments


bottom of page